top of page

Paper Book and Archive Conservatie Portfolio

Op deze pagina vind je voor en na foto's van conservatiebehandeling die aan verschillende documenten is gegeven, samen met wat toelichtingen over het conservatieproces. Bezoek onze blog hier voor meer informatie over behandelde documenten.

Paper_Book_and_Archive_conservation_Befo
Paper_Book_and_Archive_conservation_Befo
Paper_Book_and_Archive_conservation_Afte
Paper_Book_and_Archive_conservation_Afte
VIIIième Cahiers d’Arabesques - Boucher, Juste Nathan François

Deze illustratie van Boucher (1736 - 1782) had veel oppervlaktevuil en een akelige niet-geïdentificeerde gelige vlek rechtsonder. De foto was ooit op papier geplakt, waarvan de resten op de achterkant zichtbaar waren.

 

Na de chemische reiniging van het papier is het meeste oppervlaktevuil met succes verwijderd. De gelige vlek werd verwijderd door de illustratie te wassen en te bleken in de zon.

Het eindresultaat was zeer bevredigend: de vlek rechtsonder was verdwenen en het papier werd in de oorspronkelijke staat hersteld. Door bleken door de zon, wassen en chemisch reinigen werd de zuurgraad van het papier, gecumuleerd door de jaren heen door natuurlijke blootstelling aan de elementen, teruggebracht tot een normaal niveau. Het papier heeft zijn natuurlijke witte achterkant.

Deze afdruk had geen mechanische gebreken in het papier op een paar kreukels na. Na restauratie werd besloten om het papier te voorzien van lens tissue om het papier te verstevigen en de vouwen glad te strijken. Omdat de print zou worden ingekaderd, zou de achterkant van het lensweefsel ook kunnen functioneren als een lipje om de print aan het frame te bevestigen.

Deze prent is ergens tussen 1775 en 1782 gemaakt. Boucher heeft verschillende Cahiers d'Arabesques gemaakt, de prent die hier te zien is, is gemarkeerd met C en behoort toe aan Boucher's VIIIième Cahiers d'Arabesques

Fotogalerij van eerdere projecten

bottom of page